Fråga 2016/17:160 Sänkt värde på internationella betyg

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

International Baccalaureate (IB) är ett internationellt gymnasieprogram som erbjuds i över 100 länder världen över, bland annat på ett 30-tal skolor i Sverige. Till skillnad från det svenska betygssystemet, som har skala 1–20, har IB-programmets betyg skalan 1–45 efter internationell standard. När IB-betygen översätts till det svenska systemet motsvarar 40 IB-poäng 20 svenska, det vill säga högsta möjliga betyg.

Universitets- och högskolerådet presenterade nyligen ett förslag om att skärpa konverteringen från IB-betyg till svenskt meritvärde. Enligt förslaget ska det då krävas 45 IB-poäng för att nå 20 poäng på den svenska skalan. Eftersom det krävs mer av eleven för att få full poäng på IB-programmet än vad som krävs för att få 20 poäng enligt svensk standard innebär förslaget en betydande nackdel för de elever som valt att studera på IB-programmet. Under de senaste tio åren har endast 24 IB-elever i Sverige, av totalt 11 500, uppnått 45 poäng. Om förslaget blir verklighet skulle det exempelvis krävas högre poäng för att komma in på Handelshögskolan i Stockholm än på University of Oxford i England. Det indikerar att Universitets- och högskolerådets förslag inte är rimligt. Resultatet kan mycket väl bli att drivna elever väljer andra program eller att studera utomlands. Båda alternativen vore en förlust för Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att studenter på IB-programmet inte ska behandlas orättvist när deras betyg omvandlas till det svenska betygsystemet?