Fråga 2016/17:1598 Körkortstillstånd för före detta drogmissbrukare

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vid förnyelse av körkort efter återkallelse på grund av exempelvis drogpåverkan kan enbart läkarräkningar för att påvisa man inte längre missbrukar i vissa fall nå upp till en summa av 20 000–30 000 kronor för den enskilde. Därtill tillkommer själva körkortskostnaderna.

Det är självfallet fullt befogat för trafiksäkerheten att noggranna kontroller ska genomföras av före detta drogmissbrukare innan körkortillstånd åter kan ges efter ett trafikbrott. Det är även rimligt att en betydande kostnad blir effekten för den enskilde och inte samhället.

Samtidigt finns det inte några rimliga samhällsskäl att onödigt försvåra för människor som kan påvisa drogfrihet under lång tid att åter få tillgång till körkort. Många personer som lämnat ett tidigare drogberoende befinner sig i en ekonomiskt utsatt position och vittnar om att körkortstillståndet inte endast är förenat med stora kostnader utan även att dessa på grund av regelverket är svåra att överblicka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förenkla regelverk och förutsättningar för att personer åter ska få körkortstillstånd efter en lång tids oberoende av droger utan att ge avkall på de trafiksäkerhetsmässiga aspekterna?