Fråga 2016/17:1589 Militär utbildning i Ryssland

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Tre män i Västsverige åtalades nyligen för att ligga bakom bland annat tre bombattentat. Ett av attentaten riktades mot ett flyktingboende i västra Göteborg, där en anställd vid boendet blev allvarligt skadad i båda benen. De tre männen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, men männen har varit missnöjda med att Nordiska motståndsrörelsen inte varit tillräckligt öppen för att använda våld som medel.

Åklagarmyndigheten uppmärksammar att två av de misstänkta har fått militär utbildning i Ryssland strax före attentaten. Nordiska motståndsrörelsen har nära kontakter med de ryska högerextremisterna i ”Imperiska rörelsen”. Enligt förundersökningen är det organisationen Partizan, vilken är nära knuten till ”Imperiska rörelsen”, som har stått för den militära träningen i Ryssland.

Att svenska politiska extremister som använder våld som medel för att uppnå sina mål kan få militär utbildning är högst olämpligt. Detta är något som företrädare för regeringen borde påtala i dialogen med ryska myndigheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit i relationerna med Ryssland för att förhindra att ryska organisationer kan tillhandahålla militär utbildning till svenska politiska extremister?