Fråga 2016/17:1587 Rättegång för Figen Yüksekdağ

av Ulla Andersson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter ökat i Erdoğans Turkiet. Genom den konstitutionsförändring som fick gehör i folkomröstningen den 15 april knyts ännu mer makt till Erdoğan, och nu diskuteras även ett återinförande av dödsstraffet.

Som del av inskränkningarna av demokratin har den turkiska regimen angripit vänsterpartiet HDP. Bland annat greps partiledarna Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ tillsammans med flera av partiets parlamentariker i november 2016. Sedan kuppförsöket har fler än 6 000 av partiets medlemmar anhållits, och 2 000 av dem har fängslats.

Vänsterpartiet har valt att visa solidaritet med HDP:s företrädare genom att ingå ett fadderskapssamarbete, där Vänsterpartiets ledamöter är faddrar för HDP-företrädare. Jag är fadder för Figen Yüksekdağ, som nu har suttit häktad åtta månader. Hon hålls i isolering, utan möjlighet att ta emot besökare.

Den 4 juli inleds rättegången mot Figen Yüksekdağ. Omvärldens agerande har stor betydelse för utvecklingen i Turkiet. Ska Erdoğan kunna fortsätta att åtala och döma förtroendevalda och inskränka demokratin, eller ska Sverige och omvärlden göra vad vi kan för att förhindra den utvecklingen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska verka för att Turkiet slutar fängsla och tysta kritiker och oppositionella och att Figen Yüksekdağ friges och kan verka som folkvald parlamentariker?