Fråga 2016/17:158 Förhärligande av terrororganisationen IS

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen meddelade en åklagare att myndigheten lägger ner ett ärende där en person publicerat en bild av Islamiska statens flagga i förhärligande syfte. IS är en terrororganisation och betraktas så av både EU och FN. FN:s säkerhetsråd uppmanade i september 2014 samtliga länder att skärpa sin lagstiftning, för att med alla lämpliga medel förebygga och förhindra, men också lagföra, terrorister som på olika sätt ger sitt stöd till IS.

Att Sverige inte lagfört många som deltagit i strid för IS är ett stort misslyckande, och Liberalerna har länge krävt åtgärder. Jag begär inte att regeringen ska kommentera det enskilda rättsfallet. Dock belyser det inträffade det generella problemet med att personer marknadsför och förhärligar terroriströrelser och genom propaganda bidrar till värvning och annat stöd.

Sverige har ett starkt grundlagsskydd för tryck- och yttrandefriheten. Detta skydd ska bestå. Utan att rubba gällande grundlag kan dock andra åtgärder vidtas för att öka lagföringen av personer som ger aktivt stöd åt IS och andra terrorrörelser. Det handlar till exempel om omfattningen av spaningsarbete, behovet av expertis och utredningsresurser till rättsväsendet samt internationell samverkan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att öka lagföringen av personer som genom propaganda bidrar till värvning och annat stöd till IS?