Fråga 2016/17:1573 Lantmäteriets handläggningstider

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Lantmäteriet har under en längre tid fått omfattande kritik för långa handläggningstider. Detta är inte överraskande då den genomsnittliga handläggningstiden för ärenden som kommit in till Lantmäteriet de senaste fem åren är drygt 47 veckor. Som svar på kritiken har myndigheten främst anfört bristen på utbildade lantmätare. I ljuset av det omfattande behov av nya bostäder som råder blir problemet dock alltmer allvarligt. Dessutom drabbas många markägare som en konsekvens av de utdragna handläggningstiderna. I myndighetens regleringsbrev framgår att förrättningsverksamheten ska präglas av enhetlig rättstillämpning, god service och information samt snabb, korrekt och kostnadseffektiv handläggning.

Det förefaller uppenbart att Lantmäteriet inte kan tillgodose de krav som framgår av regleringsbrevet.

Den 31 maj i år lämnade Lantmäteriet en rapport till Regeringskansliet med förslag på åtgärder hur handläggningstiderna kan förkortas samt hur ärendeprioriteringen bättre kan spegla samhällets behov.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förkorta Lantmäteriets långa handläggningstider baserat på det underlag som Lantmäteriet har överlämnat?