Fråga 2016/17:1566 Supportbedrägerier

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En ny form av bedrägerier har börjat växa sig allt större i Sverige. Många har fått ett samtal där en röst på engelska påstår att ens dator är infekterad av virus och måste fixas. En annan vanlig variant är annonser på hemsidor, som är skapade för att se ut som riktiga felmeddelanden på datorn, som uppmanar personen att ringa ett supportnummer.

Det är i dag ingen som kan svara på exakt hur omfattande de här bedrägerierna är. De har pågått i Sverige under en tid men har ökat kraftigt den senaste tiden. Det man vet är att de sker i hela världen, och det finns uppskattningar på att de omsätter hundratals miljoner kronor varje år.

Bedragarna försöker övertyga den de pratar med att de måste komma åt datorn via fjärrstyrning. Offret uppmanas att köra ett verktyg och ge supportpersonen tillgång till datorn. Sedan visar bedragaren upp en massa problem med datorn, alla falska såklart, och man blir erbjuden att de ska lösa problemen mot betalning. Samtidigt som samtalet pågår har bedragaren installerat skadliga program på datorn som gör att de kan avlyssna den eller fjärrstyra den senare på egen hand.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra att de här bedrägerierna får fortgå?