Fråga 2016/17:1564 Bostadsbristen för nyanlända

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadsbristen i Sverige är fortsatt mycket stor och har på de flesta håll i landet nu utvecklat sig till en akut bostadskris. För trots att byggandet har kommit igång ordentligt den senaste tiden växer samtidigt underskottet på bostäder.

Enligt en nyligen publicerad enkät från Boverket uppger 255 av landets 290 kommuner att det nu råder bostadsunderskott i den egna kommunen, vilket är 15 fler än i fjol och en ökning med 72 kommuner på bara två år. Även om byggandet fortsätter att öka de kommande åren så kommer 75 procent av kommunerna fortfarande att ha underskott på bostäder på tre års sikt. Läget är alltså allvarligt och akut.

En grupp som just nu drabbas särskilt hårt av bostadsbristen är alla nyanlända som är i behov av en egen bostad, en grupp som förväntas att öka kraftigt de kommande åren. Migrationsverket bedömer att 82 600 personer enbart i år lämnar asylsystemet för att tas emot med uppehållstillstånd och varaktig bosättning i kommunerna. De kommande fem åren väntas över en kvarts miljon nyanlända behöva en egen bostad.

Bostadsbristen ser därmed ut att förvärras ytterligare för de nyanlända som nu får uppehållstillstånd, samtidigt som läget redan är mycket ansträngt i de flesta av landets kommuner. För även om många nyanlända lyckas bosätta sig på egen hand så kommer många att behöva hjälp av kommunen att fixa ett boende.

Enligt Boverket bor 96 procent av landets befolkning i någon av de kommuner som i dag har både allmän bostadsbrist och underskott på bostäder för nyanlända. Flyktingkrisen kliver nu in i kommunerna på allvar, och utmaningen att lösa bostadsbristen för denna grupp är alltså enorm.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att lösa svårigheterna för alla nyanlända som nu är i behov av en egen bostad, och i så fall när?