av Boriana Åberg (M)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Göteborgs-Posten har granskat domstolshandlingar som rör fall av hedersvåld i Sverige och har hittat över 500 fall av barn och unga som har omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik. 80 procent hade utsatts för fysiskt våld. Överlägset flest fall hittades i Västra Götalands län, som har fler anmälda fall än Stockholm och Skåne tillsammans.
Problemet är mångfasetterat, och kunskapen om hur det ska hanteras lämnar ofta en hel del att önska. Enligt experter på hedersvåld har det historiskt sett funnits en ovilja bland både kommunchefer och politiker i vissa kommuner att lyfta problematiken. Förtrycket sågs som ett allmänt våld mot kvinnor snarare än det hedersvåld som det rörde sig om.
Det finns tydliga skillnader som man måste våga se för att kunna sätta in rätt åtgärder i ett tidigt stadium. Hedersförtryck utövas ofta av ett kollektiv, både av män och kvinnor, och förtrycket pågår ofta under lång tid från det att barnen är små. Vi måste se hedersförtryck för vad det är. Kan vi inte se att hedersförtryck skiljer sig från annat våld, då kan vi inte ge rätt insatser.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka kunskapen om hedersbrott så att de barn och ungdomar som drabbas ska kunna få rätt hjälp och stöd av samhället så tidigt som möjligt ?