Fråga 2016/17:156 Lantmäteriets resurser

av Ingemar Nilsson (S)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Lantmäteriet är en myndighet vars verksamhet är viktig för såväl privatpersoner och företag som offentlig verksamhet. Runt om i landet hörs nu larmsignaler från allt fler om att Lantmäteriets kapacitet är otillräcklig och handläggningstiderna oacceptabla.

I Västernorrland är detta verklighet i flertalet av länets kommuner. Lantmäteriets tillkortakommande är ett tillväxthinder. Företag som tvingas vänta mer än 12 månader på att handläggningen av deras ärende över huvud taget ska påbörjas, riskerar att välja att inte göra de utbyggnader och investeringar man planerat. När tillståndsprocesser blir omöjliga att tidsberäkna blir investeringskalkylerna svårberäknade.

Ett annat område som drabbats av Lantmäteriets bristande kapacitet är lokala och regionala elnätsbolag. Deras investeringar försenas och riskerar därmed att fördyras på ett orimligt sätt till följd av de långa handläggningstiderna på myndigheten.

Dessutom drabbas många privatpersoner av myndighetens tillkortakommande. Sammantaget är denna situation naturligtvis otillfredsställande och den utgör ett reellt tillväxthinder på många platser runt om i landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Anser statsrådet att Lantmäteriet för närvarande klarar sitt uppdrag på ett acceptabelt sätt och att myndigheten har de resurser som krävs, och vad avser statsrådet att göra för att Lantmäteriet på ett bättre sätt ska kunna bidra till tillväxt i hela landet?