av Johan Hultberg (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Tidningen Våra Fiskevatten rapporterar i senaste numret (nr 2 juni 2017) om en yrkesfiskare från Blekinge som har fått sin fiskelicens förkortad, då Havs- och vattenmyndigheten anser att yrkesfiskaren har praktiserat ett alltför småskaligt fiske.
I detta fall fick den småskalige yrkesfiskaren en treårig förlängning av sin fiskelicens, trots att ansökan gällde fem år. Beslutet om en förkortad giltighetstid för fiskelicensen bidrar till en känsla av osäkerhet och kortsiktighet eftersom fiskaren inte vet om han får fortsätta fiska efter tre år. Antalet småskaliga fiskare i Sverige fortsätter att minska, och svårigheterna med licenserna kan vara en orsak. Framför allt bidrar det till en minskad långsiktighet inom branschen.
Sverige är ett av de länder i Europa som har högst fiskkonsumtion per person. Svenskt yrkesfiske lider i stora delar redan av så låg lönsamhet att många fiskare måste bedriva verksamheter vid sidan av. Att ytterligare försvåra processen med fiskelicenser riskerar att resultera i en utveckling där vi behöver importera ännu större mängder fisk samtidigt som jobb och företagande försvinner när yrkesfiskare avvecklar sin verksamhet. I sammanhanget är det viktigt att ta i beaktande att även om det småskaliga fisket inte omsätter några större belopp är dess betydelse ändå stor för kustsamhällena och för annan näringsverksamhet inom exempelvis besöks- och turistbranschen.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vad anser statsrådet och regeringen om att yrkesfiskare får förkortad fiskelicens om de bedriver ett alltför småskaligt fiske, och ämnar regeringen se över tidsperioderna för fiskelicenser för att säkerställa en långsiktighet inom branschen?