Fråga 2016/17:155 Utvisning på grund av regelkrångel

av Sofia Fölster (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det senaste halvåret har det kommit allt fler rapporter om utländska medborgare som sökt sig till Sverige för att arbeta och skapa sig ett nytt liv men som i stället tvingas lämna landet på grund av regelkrångel och vantolkningar av svensk lagstiftning. Exemplen på missgreppen är många.

En iransk man som bott i Sverige sedan 1999, arbetar och betalar skatt, ska utvisas eftersom hans tjänst ”inte utannonserats på rätt sätt”. En man från Bangladesh som studerat fyra år i Sverige och efter studierna fått ett arbete ska utvisas eftersom han fått tjänsten via en annons på LinkedIn som ”inte varit synlig för personer bosatta inom hela EU/EES och Schweiz”. En man från Pakistan som också studerat i Sverige och nu arbetar med programmering i Stockholm, där han är en av sitt företags ledande medarbetare, ska utvisas på grund av en byråkratisk teknikalitet. Svensk lagstiftning föreskriver nämligen att en arbetstagare från ett land utanför EU ska ha samma villkor och försäkringar som en svensk som är anställd enligt kollektivavtal. Men i den mannens fall anser Migrationsverket att mannens tidigare arbetsgivare inte betalat tillräckligt hög ersättning gällande mannens pensionsförsäkring, vilket medför att arbetstillståndet inte förlängs.

Situationen är orimlig. Att människor som bor i Sverige, arbetar och gör rätt för sig plötsligt skickas hem på grund av byråkratiska teknikaliteter kan omöjligen fortgå. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att ta initiativ till för att säkerställa att personer med arbetstillstånd, som arbetar och betalar skatt, inte utvisas på grund av byråkrati och regelkrångel?