Fråga 2016/17:1546 Väg 940 – ny Onsalaväg

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Frågan om en ny dragning av väg 940, den så kallade Onsalavägen, som förbinder södra och östra delarna av Onsalahalvön med Kungsbacka och E6 har varit aktuell sedan mitten av 1950-talet. Efter många års arbete och upprepade överklaganden har den kommit så långt att det sedan hösten 2016 finns vägplaner som är kompletta och fastslagna.

Även dessa har överklagats, men på samtliga punkter har överklagandena avvisats av Vägverket. Frågan ligger nu hos regeringen sedan ett år tillbaka. Det finns farhågor om att detta i jämförelse med andra stora infrastrukturinvesteringar i Västsverige, såsom Västlänken och tunnel/dubbelspår genom Varberg, hinner före och försvårar finansieringen av en ny sträckning för väg 940. Ett i sammanhanget litet projekt, men med stora miljönyttor, som leder till ökande trafiksäkerhet, färre bullerstörningar och ökad framkomlighet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att gå vidare med sitt ställningstagande kring de överklaganden som inkommit på de båda vägplanerna, och kan vi förvänta oss att byggstart sker som planerat under 2017?