Fråga 2016/17:1543 Saklig information om svenskt snus

av Jan R Andersson (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har tidigare frågat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om hon är villig att vidta några åtgärder för att säkerställa att svenska myndigheters informationsarbete kring bruket av svenskt snus är uppdaterat i enlighet med den forskning som nu finns på området. Svaret har varit nekande, och socialförsäkringsministern har i stället hänvisat till de olika myndigheternas ansvarsområden.

Som socialförsäkringsministern påpekat är ansvaret delat mellan Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Båda ska arbeta utifrån det samlade kunskapsläget utifrån den forskning som finns tillgänglig. Trots att det finns mycket starka nya rön som visar på att det inte finns något styrkt samband mellan bukspottkörtelcancer och bruk av svenskt snus har detta inte förändrat någon av myndigheternas inställning till svenskt snus. Detta kan riskera att påverka medborgare som exempelvis försöker övergå till att snusa i stället för att bruka den typ av tobak som har ett starkt samband med cancersjukdomar. Myndigheternas passivitet kan riskera att medborgarna får en felaktig syn på olika tobakstypers skadeverkningar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Anser socialförsäkringsministern att de nya vetenskapliga rönen kring bruket av svenskt snus bör påverka hur den svenska staten genom sina myndigheter arbetar med information om ett sådant bruk, och vilka åtgärder tänker ministern i så fall vidta med anledning av de nya rönen?