Fråga 2016/17:154 Instruktioner för opolitiska tjänstemän i FN-systemet

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det finns en oro för att det pågår spontan och okontrollerad politikutveckling utanför Regeringskansliet, i diverse FN-organ. Det betyder att beslut fattas utan direkt politisk kontroll, utan ansvarsutkrävande och utan möjlighet för uppföljning av riksdagen. Det är inte så komplicerat, utan det kan helt enkelt vara så att beslut fattas inom FN-systemet, där Sverige finns representerat på tjänstemannanivå, och dessa beslut senare blir tolkade som politiska beslut och leder till myndighetsregleringar. Ett exempel på detta har varit WHO och rekommendationerna om amning samt utspel om sockerskatt och marknadsföringsregleringar.

Några saker som särskilt behöver tydliggöras för att riksdagen ska kunna fullgöra sitt kontrolluppdrag är bland annat hur instruktionerna utformas till de opolitiska tjänstemän som deltar i möten där slutsatser eller resolutioner antas.

En annan sak är hur regeringen ser på den rättsliga statusen på de resolutioner eller andra dokument som blir resultaten av möten inom FN-systemet. Ses de som bindande åtaganden för Sverige, och krävs det då att svensk politik anpassas för att för att stämma överens med dessa dokument?

Detta är redan intressant vad gäller folkhälsofrågor – inte minst rekommendationer om amning – men blir av än större principiell vikt då Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd.

När det gäller EU-samarbetet finns det konstitutionella former och ramar som respekteras av regering och riksdag. När det gäller arbetet inom FN-systemet saknas detta, även om det rör inrikespolitiska frågor eller frågor som möjligen är utrikespolitiska men där riksdagen ändå ska informeras och kunna följa upp regeringens arbete.

Hittills kvarstår viktiga frågor om regeringens politiska kontroll men också om hur riksdagen involveras – så att resultaten av mötena inte blir okontrollerad politikutveckling helt utan uppföljning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt tas instruktionerna för opolitiska tjänstemän från Socialdepartementet som ska delta i möten inom FN-systemet fram, och hur följs dessa instruktioner senare upp?