Fråga 2016/17:1538 Straffbeskattning på landsbygden

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många kommuner i Sverige har infört högre avgift för boende på landsbygden avseende slamtömning av brunnar. Avgiftshöjningarna gäller dem som inte har bytt ut sitt säkra tunga lock till andra lösningar. Det är Arbetsmiljöverket som ligger bakom förändringen.

För den som exempelvis bor i Boden innebär det en ökad kostnad på ca 1 000 kronor per år för slamtömning på grund av Arbetsmiljöverkets agerande, men avgiften har liknande konstruktioner i många andra kommuner.

Sedan 2014 har avgifter och skatter höjts för boende på landsbygden i Sverige. Regeringen har infört den högsta drivmedelsskatten i Sveriges historia, och man planerar också att införa såväl en flygskatt som en kilometerskatt. Regeringen avser också att höja fordonsskatten, vilket med kirurgisk precision prickar många av de fordon som används av såväl privatpersoner som företag på landsbygden.

Om staten hade infört pålagor som lett till ökade kostnader för lägenheter på Södermalm med 1 000 kronor per år hade det varit en riksnyhet, men nu när det drabbar boende utanför tätorterna skrivs det inget om det.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att sänka andra kostnader för de boende på landsbygden, så att man inte blir straffbeskattad för att man bor på landsbygden?