Fråga 2016/17:1531 Försöksverksamhet med gårdsförsäljning

av Sten Bergheden (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Statsrådet Gabriel Wikström har tidigare svarat på min fråga gällande gårdsförsäljning (2016/17:763) att ”Om ett ombud skulle tillåtas lagerhålla varor för direktförsäljning blir det i stället detaljhandel till konsument, vilket är i strid mot detaljhandelsmonopolet.”

Jag är fullt medveten om att gårdsförsäljning innebär att vi måste våga hitta kreativa lösningar för att ändå kunna förena en gårdsförsäljning med det svenska Systembolagets monopol i Sverige. Och om näringslivet ska fungera i hela landet måste vi ta vara på de förutsättningar som finns för ny produktion och nya jobb. Sverige är nämligen i dag det enda landet i Europeiska unionen som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol.

Det är viktigt att komma ihåg att en flaska vin eller öl som producerats på en gård i Sverige är en exklusiv och relativt dyr produkt. Gårdsförsäljning skulle därför ha liten betydelse för hur mycket alkohol som säljs i Sverige. Det är också högst osannolikt att Systembolagets monopol skulle riskeras genom gårdsförsäljning av vin och öl. Det visar exemplet Finland. Där är gårdsförsäljning tillåtet utan att det har hotat den finska motsvarigheten till Systembolaget.

Nu kommer krav från ett flertal kommuner och län att få inleda gårdsförsäljning av öl, cider och vin i begränsad skala. Bland annat Höganäs kommun har ansökt till regeringen om att bli pilotkommun för försäljning av egenproducerat vin.

Om dessa pilotprojekt tillåts kommer vi att ha stora möjligheter att utvärdera dess effekter på folkhälsan, alkoholkonsumtionen, besöksnäringen och arbetstillfällen på landsbygden. Denna utvärdering kan senare ligga till grund för ny lagstiftning. Men att inte ens tillåta försöksverksamheten ger inget beslutsunderlag för oss politiker. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Är ministern och regeringen beredda att som ett första steg ompröva sin hållning och tillåta försöksverksamhet med gårdsförsäljning i begränsad skala?