Fråga 2016/17:1522 Djurpolisens arbetsuppgifter

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Enligt uppgifter i medier har djurpolisen i Stockholms län och Gotland sedan starten 2011 omhändertagit omkring 2 800 djur. I genomsnitt omhändertar djurpolisen drygt 400 djur om året.

I vårpropositionen meddelade regeringen att den flyttar delar av polisens uppgifter på djurområdet till en annan myndighet. Den 1 juni beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag som innebär att vissa av Polismyndighetens arbetsuppgifter med djur flyttas över till länsstyrelserna.

På regeringens hemsida går det att läsa att ”förslagen innebär bland annat att Polismyndigheten inte längre ska ha det huvudsakliga ansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva omhändertagna djur. Förslagen innebär vidare att de flesta av Polismyndighetens uppgifter enligt lagen om tillsyn över hundar och katter flyttas till länsstyrelserna. I vissa fall krävs det särskilda befogenheter och den särskilda kompetens som finns inom Polismyndigheten och i dessa fall bör enligt förslaget arbetsuppgifterna ligga kvar på Polismyndigheten”.

Enligt statsrådet Anders Ygeman renodlas Polismyndighetens verksamhet för att ”ge dem bättre förutsättningar att ägna sig åt kärnverksamheten – att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet”.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

Regeringens förslag väcker frågor om att djurskyddet fortsatt nedprioriteras av den nuvarande regeringen. Den nya djurskyddslagen dröjer. Samtidigt förändrar Jordbruksverket hastigt sina föreskrifter innan det etiska rådet tillträtt. Det är viktigt att säkerställa att länsstyrelserna har medel och möjlighet att överta polisens uppgifter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Kommer de arbetsuppgifterna som ska ligga kvar hos Polismyndigheten att ligga kvar hos djurpolisen eller ute i lokalpolisområdena som i resten av landet?