Fråga 2016/17:1501 Marockanska ungdomsgäng

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen och sociala myndigheter har de senaste åren haft stora problem med ensamkommande unga från Marocko. De har i många fall bott på gatan, använt droger och begått brott. Det har varit svårt att identifiera dem och många har hävdat att de är yngre än vad de faktiskt är. De har inte heller kunnat återvända till Marocko eftersom myndigheterna där inte erkänt att de är medborgare i landet. Samarbetet mellan Sverige och Marocko blir dock allt bättre och landet tar nu i större utsträckning emot de av sina medborgare som vistas olagligt i Sverige.

Under förra året lämnade 271 personer med marockanskt ursprung Sverige. Av dessa återvände 117 till Marocko medan övriga hamnade i andra europeiska länder. Vissa återvände frivilligt, vissa utvisades på grund av att de begått brott och vissa avvisades på grund av att de inte hade något uppehållstillstånd. Men detta innebär inte att problemet är löst. Fortfarande befinner sig många ungdomar illegalt i Sverige, och en stor andel av dem begår brott för att försörja sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Marocko ska ta emot ännu fler av de marockanska barn och ungdomar som saknar asylskäl och befinner sig illegalt i Sverige?