Fråga 2016/17:1495 Bostad för kvinnor som varit utsatta för relationsvåld

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Kvinnor som varit utsatta för våld i nära relationer, och till följd härav lämnat sina hem för att söka skydd, kan ibland stöta på svårigheter att hitta en bostad efter att den akuta perioden av deras utsatthet är över. Inte sällan befinner sig kvinnan i en ekonomiskt utsatt situation, ofta till följd av olika åtgärder från mannens sida. Ekonomin är nämligen i många fall ett sätt för männen att utöva kontroll över kvinnorna i dessa situationer. Skulder och betalningsanmärkningar stärker kvinnornas beroende av männen och fördjupar deras utsatthet.

När hon sedan ska hitta en alternativ bostad är det därför vanligt att bostadsföretagen inte vill hyra ut någon lägenhet till henne. Det är också vanligt att såväl privata som kommunala bostadsföretag inte godkänner försörjningsstöd som inkomstkälla. För kvinnorna, vars utsatthet redan är stor, innebär detta att deras möjligheter att leva ett självständigt liv – och därmed deras möjligheter att gå vidare efter vad de varit med om – begränsas avsevärt.

Därför finns det anledning att se över möjligheterna för kvinnor som varit utsatta för relationsvåld och tvingats lämna sin bostad att få tag i en bostad efter att den akuta perioden av deras utsatta situation är över.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad ämnar statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att kvinnor som varit utsatta för relationsvåld, och som genom makens försorg kommit att bli skuldsatta, lättare ska kunna få tag i en ny bostad?