Fråga 2016/17:1483 Hamnstrejkens miljöpåverkan

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Hamnarbetarförbundet har varslat om en blockad fram till och med den 30 juni mot arbetsgivaren APM Terminals som driver Göteborgs containerhamn. APM Terminals har i sin tur beslutat om en lockout från den 19 maj till den 30 juni.

Göteborgs containerhamns ordinarie verksamhet drabbas av den fackliga striden, vilket har bidragit till att stora exportbolag som Stora Enso får hitta andra vägar för att frakta sina varor. Detta leder till förseningar, ökade kostnader och längre transporter, vilket påverkar miljön.

Goda logistikmöjligheter är även en förutsättning för en växande skogsnäring. Skogsnäringen behövs för att vi ska klara av att möta de klimatutmaningar vi står inför. En skog som inte vårdas och brukas växer inte ordentligt och är därmed mindre effektiv för att motverka klimatförändringarna. Dessutom behövs varorna från den brukade skogen för att ersätta fossila material och bränslen.

Sammanfattningsvis leder den fackliga konflikten till en ökad miljöbelastning genom att transporterna förlängs. Samtidigt försvåras situationen generellt för skogsnäringen, som är allra viktigast för att vi ska klara klimatutmaningen. Frågan är vad ministern och regeringen beredda att göra åt detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog: 

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta inom sitt ansvarsområde i regeringen med anledning av det anförda?