Fråga 2016/17:1480 Omförhandling av EU:s handelsavtal med Marocko

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I en historisk dom från den 21 december förra året slog EU-domstolen fast att Västsahara och Marocko är två separata områden och att Marocko inte har någon rätt till Västsahara eller dess naturresurser. Domstolen fastställde att EU:s associeringsavtal med Marocko samt frihandelsavtal för fiske- och jordbruksprodukter inte innefattar Västsahara. Domstolen slog också fast att Västsaharas folk måste ge sitt samtycke till handelsavtal som gäller Västsaharas territorium och att den legitima representanten för Västsaharas folk är Polisario.

Mot bakgrund av denna dom vill nu EU-kommissionen omförhandla avtalen med Marocko för att inkludera Västsahara, som ockuperas av Marocko i strid med internationell rätt. En stor del av det västsahariska folket bor sedan 40 år tillbaka under svåra förhållanden i flyktingläger i Saharaöknen där det humanitära biståndet minskar för varje år och där de inte får tillgång till sina naturresurser. I ockuperat område lever västsaharier under starkt förtryck, och utländska observatörer, journalister och EU-parlamentariker tillåts inte åka in i området.

Medlemsländerna ska nu besvara EU-kommissionens begäran om att få mandat att omförhandla avtalen. Kommissionen ska ha bett uteslutande om ett mandat för förhandlingar med Marocko och inte med Polisario, som representerar Västsaharas folk. Domen har klargjort att det är Västsaharas folk (”people”) som måste ge sitt samtycke till handelsavtal som gäller Västsahara, vilket skiljer sig från befolkningen eller lokalbefolkningen (”population”) i Västsahara, som skulle kunna utgöras av marockanska bosättare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Avser statsrådet att godta att EU-kommissionen förhandlar med Marocko om handelsavtal som inkluderar Västsaharas territorium, som Marocko håller under ockupation, och har statsrådet begärt att kommissionen söker Polisarios tillstånd om Västsahara ska ingå, i enlighet med EU-domstolens dom?