av Cecilia Widegren (M)
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
I september 2015 lade den av alliansregeringen tillsatta utredningen om donations- och transplantationsfrågor fram sitt slutbetänkande Organdonation – En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84). Utredningens betänkande har därefter varit föremål för remissrunda. Remisstiden gick ut den 15 mars 2016.
Regeringen förefaller ha varit oförberedd gällande denna viktiga utredning, som bokstavligt talat handlar om att kunna rädda fler liv. Ett flertal remissinstanser är överens om att de åtgärder som föreslås direkt skulle göra förändring för många som i dag står i kö i väntan på organ. Att direkt genomföra flera av förslagen kan rädda fler liv. Regeringens ovilja att lägga fram konkreta lagförslag i linje med utredningens betänkande ökar i stället vårdköer och kostar onödigt lidande för väntande patienter. Men propositionslistan är tom, och regeringen tycks vara handlingsförlamad. Enbart rykten viskar om att det möjligen nästa år kan komma förslag. Då har snart två år gått sedan utredningen avlämnade sina konkreta förslag.
Det råder en stor brist på organ i hela landet. Den 1 oktober 2016 var det 845 människor som stod uppsatta på en väntelista för att kunna få ett eller flera nya organ för att kunna överleva. Det är i genomsnitt en människa per vecka som avlider i väntan på en organdonation. Ett förslag som kan göra en viktig skillnad är att människor regelbundet får ta ställning till organdonation och får information om dess betydelse.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström (S):
Vilka initiativ avser statsrådet att ta nu för att minska väntetiderna när det gäller organdonation och organtransplantation?