Fråga 2016/17:1479 Uttalande om 3:12-reglerna

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I ett mycket uppmärksammat uttalande i Dagens industri lördagen den 13 maj 2017 påstod finansministern att de planerade förändringarna av de så kallade 3:12-reglerna inte berör Sveriges företagare i allmänhet utan att förändringarna i första hand träffar de företagare som "hänger vid Stureplan i Stockholm".

I den uppmärksammade artikeln påstod finansministern att förslaget inte skulle beröra målerifirman i Sveg. Huruvida finansministern verkligen har analyserat förslaget rörande den eventuella målaren i Sveg framgår inte av reportaget i DI, men det framstår som osannolikt att förslaget inte skulle påverka även företag i Sveg eller i övriga Sverige.

Fem dagar senare, den 18 maj 2017, ber Finansdepartementet om att få korrigera den uppgift som först framfördes i Dagens industri. Efter kritik ifrån bland annat Svenskt Näringsliv och Företagarna ändrar Finansdepartementet också uppgiften och säger att det inte längre är 67 procent av det ökade skatteuttaget som betalas av Sveriges rikaste utan 58 procent. Det är alltså en väsentlig skillnad i uppgifterna från Finansdepartementet och finansministern i de två olika artiklarna i Dagens industri.

I samma tidning framgår det i en faktauppgift att för en enmansföretagare med en total lönesumma på 450 000 kronor ändras möjligheten till utdelning från 225 000 kronor till 79 650 kronor. Det framstår som ytterst sannolikt att det finns många företagare i Sverige med en total lönesumma på över 450 000 kr.

Allmänheten måste kunna lita på de uppgifter som ministern presenterar som fakta. Finansministern bör därför vidta åtgärder för att säkerställa att Finansdepartementet under hennes ledning inte än en gång behöver gå ut med liknande rättelser.  

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att något liknande inte inträffar igen, och i så fall vilka åtgärder?