Fråga 2016/17:1474 Naturvårdsverkets ansvarsområde

av Boriana Åberg (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

På Naturvårdsverkets hemsida går det att läsa om vilka regler som gäller för export av begagnade bilar. Bilar och andra fordon som är i så dåligt skick att de är att betrakta som skrot får inte exporteras till länder i till exempel Afrika, Asien eller Mellanöstern. Skrotbilar ska skrotas på godkända anläggningar, och det ska ske i Sverige eller något annat land som är medlem i EU eller OECD. Där finns även en lista över de kriterier som ska vara uppfyllda för att en begagnad bil ska räknas som körduglig och därför få exporteras.

Det går att fråga sig om det verkligen är Naturvårdsverkets uppgift att ansvara för regler som gäller export av bilar. Rimligtvis borde det finnas någon annan myndighet som är bättre lämpad att utföra den uppgiften.

Utöver det är texten på Naturvårdsverkets hemsida vad man med fog kan kalla för fritt tolkad efter originalet. I översättningen ges exempel på saker som kan bytas ut eller lagas för att falla inom ramen för en mindre reparation samt att ett korrekt ifyllt intyg och besiktningsprotokoll ska kunna presenteras för att bilen ska få exporteras. Inget av detta finns med i originaldokumentet. Om det beror på slarv eller om det är en medveten handling är omöjligt att spekulera om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Anser miljöministern att det är rimligt att export av begagnade bilar ligger inom Naturvårdsverkets ansvarsområde?