Fråga 2016/17:1470 Vattenläckor och vattenbrist

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Vattenbrist är tyvärr något vi i Sverige har börjat vänja oss vid under sommarmånaderna de senaste åren. Inför sommaren 2017 har nio myndigheter tillsammans gått ut och varnat för risken för att vi står inför en vattenbrist som är allvarligare än tidigare. Om det blir vattenbrist kan tillgången till dricksvatten drabbas.

Enligt varningen är risken störst i östra Sverige upp till mellersta Norrland, från Blekinge till Västernorrland, samt de inre delarna av Götaland. Detta är mycket större geografiska områden än vi tidigare erfarit.

Rapporter visar att grundvattennivån inte fyllts på som den ska under de kallare månaderna på året, och en annan anledning är för lite nederbörd under de senaste två åren.

Samtidigt kan man läsa i slutbetänkandet av Dricksvattenutredningen, SOU:2016:32, att en stor andel av användningen av det allmänna dricksvattnet, ca 25 procent, utgörs av läckage från ledningsnät och vattenverkens och huvudmännens egen användning. Att en så stor del som en fjärdedel av vårt dricksvatten läcks ut ur kommunernas ledningar är anmärkningsvärt.

Jag vill därför fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder är statsrådet villig att vidta för att minska läckaget av dricksvatten i kommunerna?