Fråga 2016/17:1468 Oklara besked om artskyddsförordningen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den svenska skogen är en av våra viktigaste tillgångar. Under de senaste 90 åren har virkesförrådet nästan fördubblats, samtidigt som avverkningen också fördubblats. Denna positiva utveckling har i mångt och mycket möjliggjorts av den privata äganderätten till skog, vilken främjar ett långsiktigt, lönsamt och hållbart skogsbruk.

Tyvärr finns oroande tecken på att äganderätten nu håller på att urholkas. Ett av de mest talande exemplen rör artskyddsförordningen. Med hänvisning till detta regelverk har skogsbrukare i flera uppmärksammade fall förbjudits att genomföra planerade avverkningar. Utformningen av artskyddsförordningen är uppenbart problematisk. Generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen begärde i en gemensam skrivelse sommaren 2016 – alltså för nästan ett år sedan – en översyn av förordningen för att ”säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker”.

En översyn av artskyddsförordningen har ännu inte skett. Regeringen har gång på gång uppgett att frågan bereds. Men det är inte rimligt att det krävs nästan ett års beredning för att besluta huruvida en översyn av artskyddsförordnigen är nödvändig efter att två myndighetschefer påpekat att regelverket inte är rättssäkert.

Under den senaste veckan har dock regeringen sänt motstridiga signaler. I en intervju fastslog miljöminister Karolina Skog att en översyn inte är aktuell. Ett par dagar senare uppgav statsrådet Sven-Erik Bucht i medierna att frågan fortfarande bereds. Regeringen verkar således inte vara enig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilken av de två regeringsföreträdarnas ståndpunkter representerar regeringens linje i frågan om huruvida en översyn av artskyddsförordningen är nödvändig?