Fråga 2016/17:1460 Leveranstiden för nya registreringsskyltar

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Nyregistreringen av personbilar har de senaste åren ökat relativt stadigt i Sverige. Det är i huvudsak positivt att vi får en modernare, säkrare och mer miljövänlig fordonspark. Det som kan minska efterfrågan på nya bilar är dock ökade kostnader och längre leveranstider.

Transportstyrelsen överväger nu att förlänga leveranstiden för registreringsskyltar. Därmed förlängs även leveransen av bilar till slutkunden, vilket riskerar att fordonsparken förnyas långsammare och också leder till en tillväxthämmande effekt.

Det finns i dagsläget en oro att återförsäljarna måste vänta flera dagar, inte minst över helger, innan man kan lämna ut en ny bil till sin kund. För den enskilde återförsäljaren innebär det en kraftigt ökad kapitalbindning, vilket ökar kostnaden för återförsäljaren samtidigt som servicen gentemot kunden försämras.

Frågan är om statsrådet anser att det är rimligt att förlänga leveranstiden för nya registreringsskyltar, och jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det som anförs ovan om leveranstider för registreringsskyltar?