Fråga 2016/17:1457 Regeringens förenklingsarbete enligt livsmedelsstrategin

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Statsrådet Bucht och regeringen har lagt fram propositionen En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och tillväxt i hela landet (prop. 2016/17:104) för behandling av riksdagen före sommaren. Propositionen innehåller vad man kallar en strategi för en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja och ska enligt regeringen ses som en plattform utifrån vilken politiken ska utformas fram till 2030.

Det är välkommet att regeringen lägger fram en livsmedelsstrategi. Konkurrenskraften i de gröna näringarna och livsmedelskedjans robusthet behöver stärkas. Ökad import och export bidrar till sysselsättning och högre levnadsstandard både i Sverige och utomlands. Med en ökad produktion av livsmedel i Sverige – både konventionella och ekologiska – kan självförsörjningsgraden öka.

Regeringen har dock mycket att bevisa när det gäller att uppfylla de mål som man själv valt att lägga in i livsmedelsstrategin. Bland annat gäller det målet för det strategiska området Regler och villkor. På s. 22 i propositionen går det att utläsa:

”Målet för det strategiska området Regler och villkor ska vara att utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar. Detta genom ändamålsenliga skatter och avgifter, regelförenklingar, administrativa lättnader och andra åtgärder för att stärka konkurrenskraften och lönsamheten.”

Målet i sig är välformulerat och har en god intention. Men samtidigt som regeringen lägger fram livsmedelsstrategin på riksdagens bord lämnar man också ifrån sig propositionen Ändringar i fiskelagen (prop. 2016/17:183), där flera förslag går helt på tvärs med intentionerna i livsmedelsstrategin. Bland annat handlar det om att fiskare själva ska kunna tvingas väga om sin fångst, snarare än att fiskerikontrollen sköter förfarandet. Man vill också ge möjlighet till administrativa sanktionsavgifter som utdöms även vid godtyckliga bedömningar av fångst samt införa krav på fångstjournal.

Sammantaget verkar regeringen lägga flera förslag samtidigt som motsäger varandra. Målet som regeringen har är ändamålsenliga skatter och införandet av regelförenklingar – men förslagen verkar snarast leda till högre omkostnader och större administrativ börda. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet och regeringen att pröva kommande propositioner mot regeringens egenhändigt uppsatta mål i livsmedelsstrategin?