Fråga 2016/17:1448 Kött från vildsvin

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vildsvinsstammen breder ut sig kraftigt i Sverige – och detta för med sig stora skador till följd av bök och återbök. För lantbrukare kan det handla om att man förlorar stöd när vildsvinen bökar upp betesmark och vallodlingar. För villaägare handlar det om gräsmattor och trädgårdsland. För skogsbruket kan det handla om sönderbökade skogsbilvägar.

Vildsvinen rör sig över stora områden. De kan förflytta sig över många fastigheter i jakt på föda och plats för lega. För att ha en effektiv vildsvinsförvaltning krävs alltså ett gott samarbete mellan markägare och jägare. Men det är inte alltid det räcker.

Vildsvin kan jagas inom allmän jakttid. De får jagas dygnet runt, och årsungar får jagas året om. De kan jagas med såväl hund som med fast belysning vid åtel och genom fångstredskap. Kort sagt finns det många möjligheter till jakt på vildsvin.

Men på flera håll i landet är populationerna fortsatt täta och problematiska. Fler åtgärder behövs för att på allvar komma till rätta med problemet. Ämnet har bland annat granskats av Jordbruksverket i rapporten Från skog till krog – Vilka hinder motverkar mer vildsvinskött på marknaden? Där anges fyra huvudsakliga hinder för jägare att få avsättning för det kött som uppkommer vid jakt.

Utmaningen är mångfasetterad – och rör bland annat vilthanteringsanläggningar – men det kokar ändå ned till huvudproblemet, som är att konsumenter inte fått upp ögonen för vildsvinskött eller inte vågar och vill äta det. Den egna kosten är såklart varje individs individuella val, men mot bakgrund av att många svenskar äter kött bör små insatser kunna leda till att mer vildsvinskött når butik och konsument.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Har statsrådet och regeringen initierat någon satsning för att möjliggöra ökad avsättning för vildsvinskött på marknaden?