Fråga 2016/17:1445 Åtgärder mot ekobrott och terrorism

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter en granskning som SvD utfört av den terrormisstänkte Akilov och hans kontakter har det framkommit att han har kopplingar till en av Sveriges mest ökända adresser, Frejgatan 13 i Stockholm. På samma adress står även Abu Omar skriven, en av Sveriges mest jagade jihadister, men även andra med koppling till misstänkt terrorfinansiering, grova bokföringsbrott samt häleri.

Att terrorism och ekonomisk brottslighet ofta ligger nära varandra, tillsammans med annan grov kriminell brottslighet, är ingen nyhet. För att däremot förhindra att finansiering och möjligheten till understöd av terrorister ska fortgå i Sverige krävs möjligen ytterligare en översyn av hur samarbetet mellan de olika utredarna av terrorism och ekonomisk brottslighet samarbetar.

Vi måste göra det så svårt som möjligt för organiserade kriminella grupper att tjäna pengar på att bistå terrorister. Detta görs bäst genom samarbete och en öppen dialog mellan myndigheter samt att myndigheter i sitt uppdrag aktivt bekämpar den här typen av verksamhet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att bättre samordna den ekonomiska brottsutredningen med terrorbekämpningen?