Fråga 2016/17:1444 Bolagsverkets uppdrag

av Edward Riedl (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Efter dådet på Drottninggatan den 7 april har debatten om hur nya terrordåd ska förhindras i Sverige intensifierats. Det har handlat om allt från kriminalisering av samröre med terroristorganisationer till hur lastbilar kan säkras från kapning.

I spåren av debatten har det gjorts omfattande granskningar av den misstänkte gärningsmannen Akilov, där SvD kommit fram till att han har kopplingar till den ökända adressen Frejgatan 13 i Stockholm, där bland annat Sveriges mest jagade jihadist, Abu Omar, står skriven. Utöver det finns bland annat brottskopplingar till misstänkt terrorfinansiering, grova bokföringsbrott samt häleri.

Så sent som i mars i år uppmärksammade Ekobrottsmyndigheten (EBM) regeringen på behovet av att låta Bolagsverket hjälpa till med att snabbare upptäcka den grova ekonomiska brottsligheten. EBM har därefter enligt SvD vid ett möte bett närings- och innovationsminister Mikael Damberg att ändra Bolagsverkets inriktning till att ha ett visst brottsbekämpande uppdrag så att adresser och personer som ofta dyker upp kan flaggas i systemet. Närings- och innovationsministern ska dock ha avvisat idén och sedan meddelat SvD att det inte var aktuellt att ändra Bolagsverkets inriktning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Varför är det inte aktuellt ändra Bolagsverkets inriktning till att inkludera en viss brottsbekämpande aspekt i enlighet med Ekobrottsmyndighetens förslag?