Fråga 2016/17:1441 Bolag skrivna på postboxar

av Edward Riedl (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Efter dådet på Drottninggatan den 7 april har debatten om hur nya terrordåd ska förhindras i Sverige intensifierats, och olika åtgärder har föreslagits för att försvåra att ett sådant dåd ska kunna hända igen.

I spåren av debatten gjorde SvD en omfattande granskning av den misstänkte gärningsmannen Akilov, där de kom fram till att han har kopplingar till den omtalade adressen Frejgatan 13 i Stockholm, där bland annat Sveriges mest jagade jihadist, Abu Omar, står skriven. Utöver det finns bland annat brottskopplingar till misstänkt terrorfinansiering, grova bokföringsbrott samt häleri.

Så sent som i mars i år uppmärksammade Ekobrottsmyndigheten (EBM) regeringen på behovet av att låta Bolagsverket hjälpa till med att snabbare upptäcka den grova ekonomiska brottsligheten. EBM har därefter enligt SvD vid ett möte bett närings- och innovationsminister Mikael Damberg att ändra Bolagsverkets inriktning till att ha ett visst brottsbekämpande uppdrag så att adresser och personer som ofta dyker upp kan flaggas i systemet. Närings- och innovationsministern ska dock ha avvisat idén och sedan meddelat SvD att det inte var aktuellt att ändra Bolagsverkets inriktning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka andra åtgärder, utöver Ekobrottsmyndighetens förslag, för att förhindra den här typen av verksamhet har regeringen vidtagit som motverkar att kriminella kan försvåra för rättsväsendet genom att använda bolag skrivna på postboxar för att bedriva kriminell verksamhet?