Fråga 2016/17:1439 Arbetslösa som inte längre söker jobb

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

De senaste veckorna har jag besökt många företag tillsammans med Företagarna, Svenskt Näringsliv och LRF genom projektet Gilla Företagsamhet i min valkrets i Gävleborg. Det är många företagare som har gett uttryck för ett stort missnöje och besvikelse med regeringens företagarpolitik. Stora, breda skattehöjningar med fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, hot om kilometerskatt och höjda drivmedelsskatter är bara några frågor som har kommit upp, liksom den kraftiga höjningen av skatter rörande utdelning, de så kallade 3:12-reglerna.

En fråga som också har kommit upp hos många företag är att man har få sökande till de lediga tjänsterna, och en förklaring som ges av företagarna är att regeringen har höjt bidragen så mycket att det för många inte längre lönar sig att arbeta. Bidragshöjningar i kombination med stora skattehöjningar har gjort det mindre lönsamt att arbeta. Oavsett storleken på företaget eller branschen som företaget verkar i signalerar företagarna samma sak. De undrar var alla de arbetslösa som de läser om i tidningen är.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att se till att det är mer lönsamt för arbetslösa att söka arbete än att ta emot bidrag?