Fråga 2016/17:1433 Friskvård för egenföretagare

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att företag kan hjälpa sina anställda att arbeta förebyggande med hälsan genom friskvård är positivt. En god folkhälsa ger färre sjukskrivningsdagar, vilket gynnar arbetsgivaren, arbetstagaren och även staten i förlängningen. Samma utgångspunkter gäller även för småföretagare; att förebygga genom friskvårdsbidrag kan bidra till bättre hälsa för anställda men också för bolagets ägare.

Detta gäller dock endast om företaget drivs i aktiebolagsform, eftersom företaget då kan göra avdrag för friskvårdsbidrag för såväl ägare som medarbetare. Om verksamheten drivs i enskild firma är det tillåtet att göra avdrag för friskvårdsbidrag för eventuella anställda – men inte för företagaren själv.

Ur hälsosynpunkt är det olyckligt att associationsformen för företagandet är avgörande för om det är möjligt att göra avdrag för friskvård. Företagarna behandlas dessutom olika, givet associationsform. Detta upplevs naturligtvis som orättvist.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer finansministern att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta andra åtgärder för att minska eller ta bort skillnaderna mellan de olika associationsformerna när det gäller möjligheten till avdrag för friskvård?