Fråga 2016/17:1431 Fler undersköterskor i äldreomsorgen

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statsminister Stefan Löfven lovade följande i sitt inledningsanförande i partiledardebatten i riksdagen den 10 juni 2015: ”Vi har en välfärd som ropar efter mer utbildad personal, operationsköer som växer. Därför investerar vi i fler sjuksköterskor och undersköterskor, över 4 000 fler i äldreomsorgen och 20 000 extratjänster.”

Sedan statsministern gjorde detta uttalande har vårdköerna fördubblats. Därtill pågår en personalflykt av sjuksköterskor från landstingen som arbetsgivare. Operationer får ställas in eftersom det saknas utbildad vårdpersonal. Till sommaren lär situationen gällande bemanningen inom vården och omsorgen bli enormt utsatt.

Vad gäller antalet undersköterskor i äldreomsorgen är bilden något mer oklar. Socialstyrelsen har i uppdrag att administrera, fördela medel och löpande följa upp satsningen på ökad bemanning inom äldreomsorgen. Till skillnad från statsministern utlovade det ansvariga statsrådet Åsa Regnér 4 500 fler undersköterskor som en följd av regeringens löfte om ökad bemanning i äldreomsorgen, enligt tidningen Hela Hälsingland den 23 april 2015.

Socialstyrelsens rapport om stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen visar att satsningen, enligt kommunernas redovisningar, finansierat knappt 5 000 årsarbetare i olika yrkeskategorier hos utförare av äldreomsorg. Sammantaget gör Socialstyrelsen bedömningen att satsningen kom igång effektivt.

Däremot visar Socialstyrelsens sammanställning att endast 6 av 10 av de knappt 5 000 årsarbetare som finansierats med dessa stimulansmedel gått till undersköterskor. Det vill säga i bästa fall uppemot ungefär 3 000 undersköterskor. Därtill ingår i dessa tal både nyanställningar och ökad sysselsättningsgrad/arbetstid för redan befintlig personal. Således är 3 000 en överskattning av hur många nya undersköterskor som tillkommit i äldreomsorgen.

Det betyder att varken löftet om 4 000 eller 4 500 fler undersköterskor inom äldreomsorgen hittills är uppfyllt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att löftet om 4 000 respektive 4 500 fler undersköterskor i äldreomsorgen inte är uppfyllt, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppfylla sitt löfte?