Fråga 2016/17:1429 Kraftigt höjda skatter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När Finanspolitiska rådet nyligen presenterade sin rapport för 2017 så framförde rådet kritik mot regeringens politik och menade att finanspolitiken borde stramas upp och att regeringen borde spara mer i ladorna.

I en intervju med TT sa finansminister Magdalena Andersson bland annat följande:
”Jag tycker nog inte som Finanspolitiska rådet, att det skulle vara läge att kraftigt höja skatterna, eller säga upp många lärare, undersköterskor eller läkare.”

Om regeringens budget röstas igenom i riksdagen så kommer regeringens genomförda och än så länge aviserade skattehöjningar motsvara 60 miljarder kronor.

Bland genomförda skattehöjningar kan nämnas avtrappat jobbskatteavdrag, höjd löneskatt för äldre och halverat RUT-avdrag. Bland de skattehöjningar som aviseras för 2018 finns flygskatt, höjd entreprenörsskatt och minskad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomskatt.

Totalt handlar det alltså om skattehöjningar på ungefär 60 miljarder kronor, varav ungefär 40 miljarder kronor riktar sig mot jobb och tillväxt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Överväger ministern att göra en annan bedömning gällande genomförda och aviserade skattehöjningar mot bakgrund av uttalandet att hon inte längre anser att det är läge att kraftigt höja skatterna?