av Thomas Finnborg (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Sverige har i dag stora problem med växande otrygghet och bristande lag och ordning. Samtidigt befinner sig den svenska polisen i en allvarlig kris. Polisens utredningsresultat är det lägsta på 16 år. Endast vart sjunde så kallat vardagsbrott klaras upp och i delar av landet, inte minst i glesbygden, har polisen inte resurser att vara närvarande på det sätt som är nödvändigt för att upprätthålla lag och ordning. Dessutom är det interna missnöjet inom kåren stort och ledarskapet ifrågasatt.
För att vända på utvecklingen behöver vi därför tillföra mer resurser till Polismyndigheten. Det handlar framför allt om fler poliser och fler civilanställda men också om att ge polisen höjda löner och ett utrustningslyft för en bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet.
På senare tid har vi dock fått allvarliga signaler om att utvecklingen går åt motsatt håll. Platser står tomma på polisutbildningarna och allt fler poliser slutar. Under årets första kvartal slutade till exempel fler verksamma poliser än de som gick i pension. Utvecklingen är oroande och nu krävs handling.
Att ge poliser som har jobbat ett långt yrkesliv möjlighet att jobba kvar lite längre genom möjligheten till delpension är ett sätt att mildra poliskrisen. Delpension är nämligen ett utmärkt sätt att behålla lite äldre, kompetenta och mer erfarna poliser innan pensionering samtidigt som de kan vara ett stöd för yngre kollegor.
Allt fler poliser har trots detta den senaste tiden vittnat om att de har nekats deltidspension, vilket får till följd att många i stället går i pension och lämnar yrket eftersom de inte längre orkar arbeta heltid. Därmed förvärras poliskrisen ytterligare.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av det som anförts om att poliser nekas delpension och lämnar yrket, vilket förvärrar poliskrisen, och i så fall när?