Fråga 2016/17:1420 Besöksnäringens förutsättningar

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Besöksnäringen bidrar till att skapa nya arbetstillfällen, ger skatteintäkter till statskassan och stärker vårt land som ett attraktivt resmål. De senaste tio åren har hotell- och restaurangbranschen stått för vart femte nytt arbete på arbetsmarknaden, antalet sysselsatta inom turismsektorn ökade 2015 med närmare 6 procent och var tredje anställd inom turismsektorn har utländsk bakgrund.

I stället för att värna denna utveckling saknar regeringen ett företagsperspektiv när de lägger fram sina förslag. Höjda arbetsgivaravgifter för unga har minskat incitamenten att nyanställa. Den planerade flygskatten blir ytterligare en börda för turismen. Därtill ska läggas det ökande regelkrånglet, där 8 av 10 företagare underkänner regeringens arbete på regelområdet. Om regeringen fortsätter med sin företagarfientliga politik blir slaget hårt mot besöksnäringen, särskilt när konjunkturen vänder.

Utifrån detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg;

 

Vilka konkreta initiativ avser ministern att lägga fram för att stärka och minska regelbördan för besöksnäringen i Sverige?