Fråga 2016/17:1419 Förändringar i villkoren för företagare

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringens förslag till nya 3:12-regler som föreslås träda i kraft 1 januari 2018 slår hårt mot landets företag. Sammanlagt kommer nästan 170 000 företagare över hela landet att tillsammans få ökade utgifter med 3 miljarder kronor. Kritiska företagare menar att förslagen dödar entreprenörsviljan.

En av orsakerna till ändringen är enligt regeringen att man vill komma åt de företag som utnyttjar 3:12-reglerna. Enligt deras egna uträkningar kommer vanliga företagare inte att påverkas av skattehöjningen, utan det tyngsta lasset kommer att dras av dem som tjänar allra mest.

Finansminister Magdalena Andersson ger sin syn på saken i en intervju i Dagens industri (12 maj) där hon bland annat säger ”Det är inte målerifirman i Sveg som kommer att påverkas utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan.” Men förslaget drabbar inte bara den minoritet som utnyttjat systemet, utan alla småföretagare.

Det måste finnas incitament för att människor ska vilja ta den risk det innebär att starta och driva ett företag. En stor del av de nya jobben skapas i de fåmansföretag som varje dag bidrar till vår gemensamma välfärd. Det bör vi vara tacksamma för och göra vad vi kan för att fler ska starta och driva företag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att de förändrade 3:12-reglerna inte ska öka utgifterna för småföretagare i sådan utsträckning att det påverkar viljan och förmågan att investera, expandera och nyanställa?