Fråga 2016/17:1418 Konsekvenserna av kemikalieskatten

av Lotta Finstorp (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringens utformning av den så kallade kemikalieskatten är undermålig. Den kommer att slå mot jobb och tillväxt bland svenska återförsäljare till förmån för utländska företag i närliggande grannländer.

När finansminister Magdalena Andersson påpekar att kostnadshöjningen endast blir någon krona för en mobiltelefon med den nya skatten så missar finansministern det uppenbara – nämligen att kostnadsökningarna blir stora totalt utslaget på alla berörda produkter. Vissa spelkonsoler kommer att kosta flera hundra kronor mer, och de pengarna måste tas någonstans ifrån. Sakta men säkert kommer detta att driva allt fler att handla hos utländska butiker. Det finns exempelvis många etablerade återförsäljare som har lager och säljer ifrån Norge och Danmark, där skatten inte gäller.

När fler och fler väljer bort svenska butiker så kommer det att drabba Sverige negativt. Konkurrens är bra, men den rödgröna regeringens krångliga utformning av kemikalieskatten ger de svenska återförsäljarna ett tydligt underläge. Detta har fått skarp kritik ifrån branschen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Gör regeringen och finansministern bedömningen att utformningen av kemikalieskatten kommer att leda till fler jobb i Sverige, och i så fall hur?