Fråga 2016/17:1407 Väg 717

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Trafikverket har beslutat att inte längre ta hand om den allmänna vägen 717 i byn Lillhamra i Ljusdals kommun. Efter en tioårig process med flera överklaganden från boende har Trafikverket nu fått tillåtelse av regeringen att lämna över ansvaret för vägen till byborna. Myndigheten bedömer att vägen inte har tillräckligt stor betydelse för den större allmänheten. I Lillhamra bor sju personer permanent tillsammans med flera fritidsboende. De är bedrövade över beskedet och känner sig svikna av Trafikverket.

Bara arbetet med att bilda en enskild vägförening för att kunna överlämna väg 717 beräknas kosta mellan 80 000 och 100 000 kronor. Dessutom ska Trafikverket besiktiga vägen och åtgärda eventuella brister innan den kan överlämnas. Trafikverkets utredare Kristina Göransson Rudberg gissar att kostnaden för det kan landa på ungefär 500 000 kronor, enligt tidningen Hela Hälsingland. Trafikverkets årliga underhåll för vägen kostar några tusenlappar (ca 12 000 kronor per år enligt schablonkostnad).

Det kan inte anses vara en rimlig åtgärd att göra om vägen till en kostnad av en halv miljon kronor för att staten ska spara 12 000 kronor per år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av det anförda, och i så fall vilka åtgärder?