Fråga 2016/17:1400 Hemlösa barn i Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Rädda Barnen slår fast i en rapport att minst 5 390 barn är hemlösa, bara i landets större kommuner. 

Enkätundersökningen vände sig till kommuner med över 60 000 invånare. Av 37 tillfrågade kommuner svarade 25. Kommunerna uppger själva att det är svårt att beräkna antalet hemlösa barn och att mörkertalet antagligen är stort. Ingen vet hur många de utsatta barnen är. 

Störst risk att hamna i hemlöshet löper barn med ensamstående föräldrar och barn till utlandsfödda. Den enorma oro och osäkerhet det innebär att inte ha något hem spiller över på barnen, som inte får tillgång till en trygg uppväxt, vilket alla barn i Sverige ska ha rätt till. 

De hemlösa barnen får bära bördan av brister i politiken, vilket är fullständigt oacceptabelt.

Enligt Barnombudsmannen bor en del barn i tillfälliga boenden såsom hotelljourer, campingar och vandrarhem. Andra bor på soffan hos släktingar och vänner. Men det finns alltså i dag ingen statistik över hur många hemlösa barn vi har i Sverige. Så kan vi inte ha det. Det måste tas fram en samlad statistik och en analys på området. Det krävs också en kraftfull strategi snarast för att bryta den negativa utvecklingen. 

Det är ovärdigt att barn i landet Sverige saknar ett hem och möjlighet till en trygg uppväxt. Det är ett stort svek mot en mycket utsatt grupp barn. Det måste vidtas åtgärder snarast. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken konkret analys och strategi kommer statsrådet och regeringen att ta fram för att bryta den negativa utvecklingen med hemlösa barn i Sverige?