Fråga 2016/17:140 Missbruk av resedokument, främlingspass och uppehållstillståndskort

av Krister Hammarbergh (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tidigare i år infördes skärpta regler för att minska missbruket av svenska pass. Begränsningen av antalet utgivna vanliga pass till tre stycken under en femårsperiod var en välbehövlig reglering, om än inte tillräcklig.

Det är inte bara svenska pass som missbrukas utan också andra resedokument som har utfärdats i Sverige. Det framkommer vid kontakter med de svenska konsulära myndigheterna i framför allt Grekland och Turkiet. I utredningen som utgjorde underlag för regeringens proposition framkommer också att det finns ett missbruk av andra typer av resehandlingar. Det aktsamhetskrav som har införts när det gäller pass bör även gälla andra typer av resehandlingar som kan användas för att kunna passera en gränskontroll – det vill säga främlingspass och resedokument.

En enig riksdag beslutade vid behandlingen av propositionen att tillkännage för regeringen att begränsningen även borde gälla andra typer av resedokument som kan användas för att kunna passera en gränskontroll (betänkande 2015/16:JuU25).

I tillkännagivandet fick regeringen i uppdrag att föreslå lagändringar där begränsningarna för utfärdandet av ett stort antal pass på kort tid även skulle gälla för främlingspass och resedokument. Regeringen skulle också se över regelverket för att motverka missbruket av uppehållstillståndskort. Ett uppehållstillståndskort är inte i sig en resehandling men fungerar i praktiken som ett visum vid passage från tredje land.

Över sju månader har gått sedan riksdagens tillkännagivande utan att regeringen har tagit något initiativ i frågan, varför jag vill fråga statsrådet:

 

När tänker regeringen presentera ett lagförslag där även utfärdandet av främlingspass och resedokument begränsas, och när kommer statsrådet och regeringen att se över regelverket för att motverka missbruk av uppehållstillståndskort?