av Boriana Åberg (M)
till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Två av tre kommuner har en fristående grundskola, och fristående förskola finns i åtta av tio kommuner. Siffrorna visar tydligt att friskolor är populära hos elever och föräldrar, men inställningen till friskolor varierar från kommun till kommun. Enligt skollagen ska alla kommuner informera vårdnadshavare och elever om utbildning i förskolor, förskoleklasser, grundskolor, grundsärskolor, fritidshem, gymnasieskolor och gymnasiesärskolor och om sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. och som erbjuds i eller av kommunen.
Det innebär att kommunen måste informera om alla utbildningar, även de som erbjuds av friskolor. Tyvärr finns det kommuner som tummar på reglerna. Friskolornas riksförbund har fått signaler av sina medlemmar att det finns kommuner som informerar vårdnadshavare om de utbildningar som erbjuds i kommunens regi, men att de utbildningar som erbjuds av friskolor utelämnas i den informationen. Det är ett ideologiskt ställningstagande från kommunerna som inte är acceptabelt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att alla landets kommuner ska följa lagen när det gäller skyldigheten att informera vårdnadshavare om de utbildningar som erbjuds i kommunen?