Fråga 2016/17:1395 Växande vårdköer

av Jenny Petersson (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Ingen blir frisk av att stå i vårdkö. Över 100 000 människor i Sverige väntar i vårdköer. När regeringen avskaffade Alliansens kömiljard ökade vårdköerna kraftigt.

För tre år sedan var vårdköerna halverade gällande till exempel operationer inom specialistvården. När vänsterregeringen därefter tog över var en av deras allra första åtgärder att avskaffa Alliansens kömiljard, som var en prestationsbunden resultatinriktad åtgärd för att minska väntetiderna i vården. Den behövdes inte, ansåg regeringen.

Regeringen tog bort de redskap som fanns för att korta väntetider. Nu ser vi resultaten där vårdköerna växer sig allt längre. Enligt aktuella sammanställningar av vårdköerna är det till exempel över 122 000 personer som väntar i operationsköer. Av dessa får var fjärde patient vänta längre än tre månader på operation (vårdgarantin). Det är en dubbelt så hög andel som för fyra år sedan.

Nu aviserar regeringen Löfven en så kallad patientmiljard. Socialdemokraterna har ännu inte förtydligat hur förslaget är tänkt att se ut, samtidigt som köerna kommer att växa betydligt mycket mer om Löfven med sina rödgröna vänner fattar beslut om att stoppa de välbehövda privata och fungerande alternativen inom vården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att löftet om snabbare vård ska bli verklighet, och på vilket sätt kommer dessa åtgärder att vara mer effektiva än den borttagna "kömiljarden"?