Fråga 2016/17:1391 Internationella studenter

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I fjol fick högskolan i Jönköping betala tillbaka studieavgiften för runt hundra utländska studenter. Skälet var att Migrationsverket inte hade hunnit hantera deras ansökningar i tid och kunnat utfärda visum för studier. Migrationsverket har nu i en plan (den 27 mars 2017) redovisat hur de ska kunna korta handläggningstiderna för internationella sökande till landets lärosäten. Handlingsplanen visar bland annat att myndigheten har som ambition att ansökningar inför höstterminen som har inkommit under maj–juli ska vara beslutade senast i början på september, och att de med ärenden som rör vårterminen och som har inkommit under oktober–december ska ha fått sina besked om uppehållstillstånd senast i slutet av januari.

Problemet för internationella sökande är dock att de för att kunna registrera sig till den önskade utbildningen förutom att ha betalat studieavgiften också måste ha fått sitt uppehållstillstånd beviljat. Om vederbörande inte får det förrän terminen startar eller har startat innebär det att denne inte ges en chans att vare sig planera, ordna resa och boende eller andra praktikaliteter för sin studenttid. Av handlingsplanen framgår dessutom att ansökningar om uppehållstillstånd som har lämnats in vid utlandsmyndigheter inte omfattas av denna ambition.

Frågan är om statsrådet är nöjd med den ambitionsnivå som Migrationsverket har presenterat, och jag vill därför fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson: 

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att öka möjligheterna för internationella studenter att faktiskt kunna studera i Sverige, och i så fall vilka åtgärder?