Fråga 2016/17:1390 Moms för bilpool

av Jessica Rosencrantz (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Bildelning blir alltmer populärt, vilket är positivt från såväl en ekonomisk som en miljömässig utgångspunkt. En bilpool kan ersätta upp till 15 vanliga bilar. Det minskar både trängsel och utsläpp.

Tyvärr har politiken inte gjort tillräckligt för att främja bildelandet. Ännu finns det ingen juridisk definition av bilpool, vilket omöjliggör för kommuner att exempelvis avsätta gatumark för bilpoolsbilar. Bilpooler är dessutom ålagda en högre momssats än övrig personbefordran. Skillnaden i momssatser hämmar naturligtvis bilpoolens konkurrenskraft gentemot övriga transportslag.

Politiken bör se över möjligheterna att sänka momssatsen för bilpooler, då ett ökat bildelande är eftersträvansvärt. I en framtid där ökad mobilitet måste kunna kombineras med minskade utsläpp och ett effektivt resursutnyttjande är bilpooler en viktig pusselbit. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Är det finansministerns uppfattning att en sänkning av momsen för bilpooler är förenlig med mervärdesskattedirektivet, och är det en åtgärd som finansministern överväger för att öka bildelandet i Sverige?