Fråga 2016/17:139 EU och den svenska glöggen

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I förra veckan kunde vi läsa i ett flertal svenska tidningar att EU-regler skulle försvåra för den svenska glöggen. Enligt uppgifter skulle ett nytt EU-regelverk leda till att den svenska vinglöggen endast skulle få innehålla smaksatta råvaror från druvor. Detta skulle ha inneburit att alla varianter av glögg som innehåller rom eller whisky inte skulle ha fått kallas för glögg.

Det visade sig emellertid att detta inte stämde, och EU-kommissionens Sverigekontor blev tvunget att gå ut och tillbakavisa dessa uppgifter i en kommentar. Det framstår som om de svenska juristernas tolkning, både på den beslutande myndigheten Livsmedelsverket och på Systembolaget, inte var korrekt.

Hanteringen av ärendet på Livsmedelsverket har skapat en rad frågor kring svenska myndigheters tolkning av regelverk från EU. Det är inte första gången svenska myndigheter har varit otydliga i sin tolkning av EU-regler. Senast i somras skapade Naturvårdsverkets och Jordbruksverkets tolkning av EU-regler om signalkräftorna stor förvirring bland den svenska befolkningen och svenska företag. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att Livsmedelsverket ska bli bättre på att med större exakthet tolka regelverk från EU?