Fråga 2016/17:1388 Slopandet av id-kontrollerna

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag ställde en muntlig fråga till ministern den 11 maj. Min fråga handlade om huruvida ministern var beredd att hjälpa kommunerna om slopandet av id-kontrollerna skulle medföra ett ökat antal asylsökande. 

Bakgrunden till min fråga var att landets länsstyrelser nyligen slog larm om att ett stort antal kommuner går på knäna till följd av Sveriges rekordstora flyktingmottande under framför allt 2015 då det kom hela 163 000 asylsökande.

Migrationsverket stänger samtidigt ett stort antal av sina boenden och därmed flyttas problemet att få fram bostäder från staten (Migrationsverket) till kommunerna. 

Det saknas inte bara bostäder och skollokaler med mera – det saknas även personal inom skolan och socialtjänsten med mera.

Svaret jag fick på frågestunden var att vi inte ska tillbaka till situationen 2015, men att i och med att anvisningslagen började att gälla (som innebär att alla kommuner tvingas ta emot ett visst anvisat antal nyanlända) så kommer kommunerna att klara att ta emot och ordna bostäder till alla nyanlända.

Jag delar inte ministerns åsikt i detta. Svårigheterna är många i arbetet med att få fram nya bostäder, inte minst beroende på att detaljplaner allt som oftast överklagas, det vill säga att byggprocessen tar mycket lång tid. Men detta tar inte Migrationsverket någon hänsyn till vid sina anvisningar av nyanlända till kommunerna. 

Jag fick inte heller svar på min fråga om regeringen skulle vara beredd att ge mer resurser till kommunerna om det visar sig att antalet asylsökande ökar.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av kommunernas svårigheter att ordna bostäder åt de flyktingar som Migrationsverket anvisar, och är ministern beredd att verka för att öka stödet till kommunerna om antalet asylsökande åter skulle öka efter slopandet av id-kontrollerna?